ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ !!!!ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ???ΟΛΑ ΚΑΛΑ???ΛΟΙΠΟΝ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ :
- ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
- ΦΑΓΗΤΑ & ΓΛΥΚΑ
- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ
- ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
- ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η Νύχτα των Χριστουγέννων περιλαμβάνει ένα γιορτινό γεύμα με ένα απεριτίφ και λιχουδιές και ακολουθούν θαλασσινά και γεμιστή γαλοπούλα. Το επιδόρπιο είναι το 'Buche de Noel' που είναι κέικ με κρέμα. Ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται 'Άγιος Νικόλαος' και φέρνει δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου την 'Ημέρα του Αγίου Νικολάου' πολύ πριν από την Ημέρα των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα οι οικογένειες ανταλλάσσουν δώρα που έχουν βάλει κάτω από το δέντρο ή σε κάλτσα κοντά στη φωτιά και τα βρίσκουν το πρωί. Το Χριστουγεννιάτικο πρωινό αποτελείται από ένα ειδικό γλυκό ψωμί σε σχήμα μωρού που συμβολίζει το Νεογέννητο της Βηθλεέμ.
Στη Βραζιλία ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται 'Papai Noel'. Για όσους διαθέτουν αρκετά χρήματα το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, ρύζι, σαλάτα, φρέσκα και ξερά φρούτα και μπύρα. Οι φτωχοί αρκούνται στο κοτόπουλο και το ρύζι.
Στην Φινλανδία ο κόσμος πιστεύει πως ο Άγιος Βασίλης ζει στο βόρειο τμήμα της χώρας που ονομάζεται Korvatunturi, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Κόσμος από όλα τα μέρη της γης στέλνει εκεί, στο σπίτι του Άγιου Βασίλη γράμματα. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο πάρκο που συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες και που ονομάζεται 'Γη των Χριστουγέννων' στα βόρεια της Φιλανδίας κοντά στο σημείο που λέγεται πως ζει ο Άγιος Βασίλης. Η Νύχτα των Χριστουγέννων είναι ξεχωριστή για τους Φιλανδούς ενώ το πρωινό της επόμενης ημέρας αποτελείται από χυλό (κουρκούτι) ρυζιού και χυμό δαμάσκηνων. Υπάρχει και εδώ η παράδοση να στολίζουν έλατο στα σπίτια τους. Το δείπνο των Χριστουγέννων περιλαμβάνει μακαρόνια, γογγύλια, καρότα και πατάτες με μαγειρεμένο χοιρομέρι ή γαλοπούλα. Πολλές οικογένειες κρατούν την παράδοση και επισκέπτονται κοιμητήρια για να τοποθετήσουν κεριά στους τάφους των δικών τους. Όσο και αν φαίνεται παράξενο τα Φιλανδικά κοιμητήρια τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πολύ όμορφα. Τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους την Βραδιά των Χριστουγέννων, συνήθως από ένα μέλος της οικογένειας που έχει ντυθεί Άγιος Βασίλης. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως ο Άγιος Βασίλης στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος αδελφός ή αδελφή τους.
Στη Γαλλία τα Χριστούγεννα ονομάζονται 'Noel'. Κάθε οικογένεια στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της συνήθως με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο με κόκκινες κορδέλες και με πραγματικά άσπρα κεριά. Εάν έχουν έλατο στον κήπο τους το διακοσμούν επίσης με φωτάκια όλη την νύχτα. Ο Άγιος Βασίλης αποκαλείται Pere Noel. Το Χριστουγεννιάτικο γεύμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να συγκεντρωθεί η οικογένεια και αποτελείται από το καλύτερο κρέας (άπαχο) και κρασί.
Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο στολισμό των σπιτιών τους για τα Χριστούγεννα. Πολλά σπίτια έχουν ξύλινα πλαίσια που προσαρμόζουν ηλεκτρικά λαμπάκια και τα τοποθετούν στα παράθυρά τους καθώς και χρωματιστές φιγούρες από πολύχρωμο χαρτί που φαίνονται πολύ όμορφα από έξω. Συχνά φτιάχνουν και το 'Adventskranz' που είναι γιρλάντα με φύλλα με 4 κεριά και που συμβολίζει την περίοδο των 4 εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή (του μήνα πριν τα Χριστούγεννα) ανάβει και άλλο κερί. Μερικά σπίτια στολίζουν και μια μικρή ξύλινη φάτνη με ένα μικρό στάβλο που συμβολίζει τη φάτνη της Βηθλεέμ. Ο Άγιος Βασίλης ('Der Weihnachtsmann') φέρνει δώρα αργά το απόγευμα, πριν τη Βραδιά των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), μετά την επιστροφή των χριστιανών από τις εκκλησίες. Τα δώρα βρίσκονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ένα μέλος της οικογένειας χτυπά την καμπάνα και καλεί όλους να μπουν στο δωμάτιο. Το δείπνο περιλαμβάνει κυπρίνο (ψάρι) ή χήνα.
Στη Λετονία πιστεύουν πως ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα σε κάθε μία από τις 12 ημέρες των Χριστουγέννων αρχής γενομένης από την Βραδιά των Χριστουγέννων. Συνήθως τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το ξεχωριστό γεύμα της Ημέρας των Χριστουγέννων περιλαμβάνει μπιζέλια με μπέικον και σάλτσα, μικρές πίτες, λάχανο και λουκάνικα.
Στην Πορτογαλία ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα στα παιδιά την Νύχτα των Χριστουγέννων και τα βάζει στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ή σε ένα παπούτσι κοντά στο τζάκι. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους Πορτογάλους περιλαμβάνει ξερό μπακαλιάρο με βραστές πατάτες.
Στη Ρωσία δεν είναι και τόσο διαδεδομένη η γιορτή των Χριστουγέννων. Για τους Ρώσους είναι σημαντικότερη η γιορτή της αλλαγής του χρόνου κατά την οποία ο 'Πατέρας του Χιονιά' φέρνει δώρα στα παιδιά. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κέικ, πίτες και κρέας.
Στη Σουηδία η πιο σημαντική ημέρα είναι η Νύχτα των Χριστουγέννων. Το δείπνο περιλαμβάνει χοιρινό, ρέγγα και κόκκινα φασόλια και είναι η στιγμή που ανταλλάσσουν δώρα τα μέλη της οικογένειας. Πολλοί προσέρχονται στις εκκλησίες νωρίς το πρωί της Ημέρας των Χριστουγέννων.Στο Λουξεμβούργο Χριστούγεννα στο Λουξεμβούργο, με «ουρανοκατέβατα» δώρα. Kleeschen ονομάζεται ο Αγιος Βασίλης στο Λουξεμβούργο κι αρχίζει να εμφανίζεται προς το τέλος του Νοεμβρίου σε διάφορες τοποθεσίες στις πόλεις, όπως σε μαγαζιά, σε πλατείες και σε δρόμους.Σύμφωνα με την παράδοση της χώρας, ο Αγιος κατεβαίνει από τον ουρανό για να ανταμείψει τα καλά παιδιά με δώρα.Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Αγιος Βασίλης, ενώ την παραμονή της γιορτής του τα παιδιά περιμένουν να τους φέρει δώρα κι αφήνουν στην κουζίνα ένα πιάτο για να το γεμίσει με γλυκά ο Αγιος.Στις αγορές όλης της χώρας προσφέρεται ζεστό κρασί με μπαχαρικά σε ειδικές κούπες. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα δώρα δεν τα φέρνει ο Αγιος Βασίλης, αλλά όπως σε άλλες χώρες, το Θείο Βρέφος.Παραδοσιακά φαγητά είναι το Stollen, ένα κέικ με φρούτα και ρούμι, αλλά και το Buche de Noel, ένα γλυκό μεταξύ κέικ και παγωτού καλυμμένο με μαύρη σοκολάτα, ώστε να μοιάζει με κορμό.Την ημέρα των Χριστουγέννων, συχνά οι κάτοικοι της χώρας τρώνε την παραδοσιακή «μαύρη πουτίγκα», λαγό, ελάφι, ή γαλοπούλα.
Όσο για τις ελληνικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Τα βασικά στοιχεία όμως διατηρούνται σε όλες τις περιοχές με μικρές παραλλαγές. Κάλαντα, στόλισμα δέντρου, δώρα για τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη την Νύχτα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, γιορτινό τραπέζι με τη γαλοπούλα στην τιμητική της, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Γιορτή ξεχωριστή που γιορτάζεται από όλους τους Χριστιανούς και που, εκτός από τις παραδόσεις και το πλούσιο τραπέζι, καλό είναι να αποτελεί και το ερέθισμα για σκέψεις και πράξεις αγάπης όχι μόνο για τα κοντινά και συγγενικά μας πρόσωπα αλλά και για όλους τους συνανθρώπους μας. Εξάλλου το νόημα αυτής της τόσο σημαντικής γιορτής περικλείεται μόνο σε μια λέξη... Αγάπη !
ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΙΝΑΙ :
- Άγια Νύχτα
- Λευκά Χριστούγεννα
- Τρίγωνα κάλαντα
- Ο μικρός τυμπανιστής
- Χιόνια στο Καμπαναριό
- Έλατο
- Πάει ο παλιός ο χρόνος
- Εγεννήθη σε μια φάτνη
- Πρωτομηνιά - Πρωτοχρονιά
Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων"). Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.
Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία[1] και Δωδεκαήμερο.
Ο Άι Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα,τα γυαλιά του, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη Xριστιανικές.
Είναι ακριβώς ο ίδιος ο "Πατέρας Χριστούγεννα" των Άγγλων, ο "Περ Νοέλ" των Γάλλων, ο "Σίντερ-Κλάας" των Ολλανδών, ο"Βάιναχτσμαν" των Γερμανών, ο "Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ" (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων, ο "Χοτέισο" των Ιαπώνων.
Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas»(Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823. Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Harper’s Weekly το 1863. Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο The Life and Adventures of Santa Claus του 1902. Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έηλ. Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν δική της εφεύρεση.
Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια άσπρα. Ακόμη και ο Άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη παράδοση αγιογραφείται ως ισχνός ασπρογένης γέροντας. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1 Ιανουαρίου του 379. Αυτή η ημερομηνία, ημέρα θανάτου του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε (πρώτα) απ΄ όλους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς πέρα από τα παινέματα κύριο πρόσωπο είναι ακριβώς ο Μέγας Βασίλειος για το έργο του οποίου γίνεται υπενθύμιση στον σπιτονοικοκύρη ώστε να επαναλάβει επ΄ ωφελεία βεβαίως των παιδιών που ψάλλουν αυτά.
Στη Δύση το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Στην ιστορία του Αγίου Νικολάου οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ) μια κουλτούρα που τον συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Στα ελληνικά δεδομένα η μετατροπή αυτή φαίνεται να πέρασε περίπου στη δεκαετία του 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό από τους "συγγενείς" μετανάστες που με τις ευχητήριες κάρτες τους εισήγαγαν τον "Δυτικό" Άϊ-Βασίλη.
Τη μέρα των Χριστουγέννων συνήθως τρώμε γαλοπούλα με πατάτες. Το βασικό όμως είναι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν τα τρώμε τις άλλες μέρες. Τα γλυκά αυτά λέγονται μελομακάρονα , κουραμπιέδες και δίπλες. Την πρωτοχρονιά φτειάχνουμε ένα κέικ που το λέμε «η βασιλόπιτα». Πριν να την ψήσουμε, κρύβουμε μέσα της ένα νόμισμα που το λέμε «φλουρί» (το φλουρί = μεσαιωνική λέξη που σήμαινε χρυσό βυζαντινό νόμισμα. Στα ελληνικά παραμύθια οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα ή λεφτά˙ έχουν φλουριά ή ψάχνουν να τα βρουν. Η λέξη «φλουρί» βγήκε από τη λατινική λέξη «flos» που έδωσε το αγγλικό «flower»). Μόλις ψηθεί η βασιλόπιτα, ο μεγαλύτερος άντρας της οικογένειας την κόβει σε κομμάτια. Τα κομμάτια είναι πάντοτε τόσα όσα είναι και τα μέλη της οικογένειας συν 3 ακόμα κομμάτια που είναι αφιερωμένα στο Χριστό, την Παναγία και το σπίτι της οικογένειας. Μόλις βρεθεί το φλουρί στο κομμάτι κάποιου, λέμε ότι «το φλουρί έπεσε στη Μαρία» και η Μαρία θα έχει μια πολύ τυχερή χρονιά.Λέμε ένα όνομα τώρα....
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΝΑ!!!!ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ......ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου